Otevření letní plovárny v Českých Budějovicích

Obyvatelé Českých Budějovic budou moci od 20. července opět využívat letní plovárnu na Sokolském ostrově. Rozsáhlou rekonstrukci k tomuto datu dokončila českobudějovická Společnost EDIKT a. s. „Věříme, že renovovaná plovárna přinese Budějovickým zábavu i odpočinek a bude sloužit lépe než původní objekt. K tomu jistě přispějí také zcela nové vodní atrakce, které jsme zde mohli nainstalovat,“ uvedl Pavel Dolanský, generální ředitel společnosti EDIKT.


Otevření letní plovárny v Českých Budějovicích

Investorem projektu je město České Budějovice. Radnici se však podařilo zařadit plovárnu do integrovaného plánu rozvoje města a získat tak dotaci z evropských fondů. Proto bylo možné opravu rozšířit také o výstavbu nových zajímavých atrakcí. Návštěvníci budou moci vyzkoušet například divokou řeku, čtyřproudou skluzavku, perličkovou koupel, vzduchové masážní rošty nebo dva vodní ježky.

Nové atrakce jsou jedním z důvodů, proč se datum zahájení provozu plovárny muselo v průběhu renovace mírně posunout. Další příčinou byla velká technická obtížnost opravy. „Kvůli písčitému podloží dříve bazény často praskaly. Piloty, které nové bazény bezpečně ukotví do podloží, bylo nutné zasadit do hloubky osmi až deseti metrů,\" vysvětlil Pavel Dolanský.

Rekonstrukce letní plovárny stála celkem 73 milionů korun. Z toho 57 milionů bylo hrazeno z evropských fondů, zbytek financí poskytlo město České Budějovice.

Letní plovárna na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích byla poprvé otevřena již v roce 1933. V provozu byla až do roku 1971, kdy byla uzavřena kvůli rekonstrukci. Ta však začala až v osmdesátých letech a zpočátku byla zajišťována brigádnicky – formou tzv. Akce Z. Rekonstruovány byly pouze původní bazény 50 x 21 m a dětský bazén 25 x 18 m, vybudovala se úpravna vody a výměníková stanice. Do zkušebního provozu byla tato plovárna spuštěna v roce 1993. V roce 2006 se rekonstruovalo sociální zázemí. Původní velkorysé koncepci dostála plovárna však až nejnovější rekonstrukcí, která probíhala od listopadu 2009 do července 2010 a kterou zrealizovala českobudějovická společnost EDIKT a. s.


Autor: Ing. Jitka DVOŘÁKOVÁ | Datum: 20.7.2010 - 00:00 | Zhlédnuto: 2433x

Akce s článkem